maanantai 15. joulukuuta 2014

Evoluutiopsykologiaa - Pelko

Pelko on tunteista primitiivisin. Se on reaktio ulkoiseen ja reaktio, joka pitää eläimen turvassa. Pelko kehittyy kun yksilö ymmärtää, että hänellä on jotain menettävää. Pelko kumpuaa vertailusta ulkoiseen. Reaktiona pelko on geneettisesti ohjelmoitu tunnistettuun vaaraan. Kaikilla tunteilla on jokin sosiaalinen vuorovaikutuksellinen tehtävä ulkoisen sosiaalisuuden kanssa. Pelko on geneettisesti jokaisessa ihmisessä ohjelmoitu reaktio, mutta pelon assosiaatiot ovat ympäristöstämme opittuja. Pelko varoittaa meitä vaarasta ja mahdollisista sosiaalisesti negatiivisista seurauksista.

Ulkoinen kohde laukaisee pelon. Pelkääjän ja projektoidun pelkoa laukaisevan kohteen suhde toisiinsa on pelkääjän henkistä vertailua. Tätä vertailua me kutsumme projektioksi. Pelko reaktiona tulee eläimelle kun pelkääjä projektoi itseään ympäristöönsä ja ymmärtää oman hetkellisyytensä ja mahdollisen menetyksensä, sekä heikkoudet suhteessa ympäröivään vaaraan.

Evoluutio ei ole kehittänyt mitään psykologista ominaisuutta millä ei ole selvää toiminnollista funktiota eläimelle. Yleisesti pelko assosioidaan irrationaalisuuteen, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Voidaan jopa sanoa, että pelko on tunteista se kaikkein rationaalisin, koska se pitää eläimen turvassa, kun taas rakkaus ja uteliaisuus voivat olla kohtalokkaita eläimelle. Tietysti tunteen rationaalisuus määräytyy pelon kohteesta. Onko pelkääjän ennakointi tulevaisuudestaan realistinen vai ei? Onko pelkääjän ennakoiva käsitys negatiivisesta muutoksesta pelkääjän kannalta totta vai ei?

Pelko on irrationaalista silloin, kun oletus menetyksestä tai heikkoudesta ei ole fyysisesti oikea, vaan täysin kuvitteellinen. Pelko on luonnollinen ja terve asia, eikä sitä pitäisi mitenkään vähätellä sairautena, kuten siihen viitataan tänä päivänä kaikkialla. Pelko pitää eläimen turvassa ja tietoisena ympäröivistä vaaroista.

Pelko on osoitus heikkoudesta ja heikkous määriytyy suhteessa johonkin ulkoiseen; kuviteltuun tai todelliseen. Tämä suhteutus tapahtuu yksilön projektion kautta. Yksilö vertailee itseään toiseen. Tämä, kuten kaikki muutkin tunteet ovat mekanisesti kehittyneet ja muokkaantuneet evoluutiollisessa kamppailussa. Pelko on osa pakene-taistele-mekaniikkaa, jossa pelko edustaa pakenemista saalistajan tai muun vaaran edessä.

Monia konservatiiveja syytetään muutoksen pelkäämisestä. Pelko oman indentiteettinsä puolesta pohjustaa kaikkia ihmisen tuntemia negatiivisia tunteita toiseutta kohtaan. On hyvin epärehellistä syyttää ja vedota aina irrationaaliseen pelkoon ja tulkita konservatiivit irrationaalisiksi, koska he pelkäävät muutosta. On kuitenkin otettava huomioon, että epämiellyttävä muutos ja tulevaisuuden epävarmuus pelottaa. Olisi paljon irrationaalisempaa ja epäterveellisempää olla tuntematta pelkoa muutosta kohtaan, joka saattaisi vakavasti vahingoittaa sinua ja sinun yhteiskunnallista statustasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti